square

Klubbens historik

Historik om Riverbend´s Square Dancers Arboga

År 1980-81 började squaredansen att vara med på den vanliga träningen hos Arboga Folkdansgille och 1985 blev det en egen sektion i föreningen. Dessförinnan, 20 mars 1984 blev Riverbend´s Square Dancers medlemmar i riksförbundet SAASDC. Efter ett par år som sektion bildades det, den 2 juni 1987, en egen förening som gjorde utträde ur folkdansgillet.
En badge togs fram av Ernst Österberg och den första gick till Dora Nilsson. Designen är fortfarande den samma. Ett standar gjordes av medlemmarna och används än idag.
Föreningen var under några år, från 1989, även medlem i Round Dance förbundet, SRDA.
Köpmännen i Arboga startade 1982 Arbogaträffen, som var en marknad på stan och det sattes upp en dansbana på torget.
Den användes av föreningen, som bjöd in dansare från andra klubbar. Arbogaträffen lades ned 1995.
Den första Arbogadansen var den 5 januari 1985. Då dansades 34 calls och basic. Callers var Robert Björk och Ingvar Pettersson, båda från Örebro. Inträdet var 25:- och det var knytis. Dansare som kom var 173 vuxna och 65 ungdom. Under alla år, till och med 2017, har 10262 dansare besökt Arbogadansen då är egna medlemmar inte inräknade i antalet.
Föreningen har haft ett antal träffar vid Torbjörn Lindströms sommarstuga i Vekhyttan utanför Örebro.
Ordförande har varit Ove Karlsson, Dora Nilsson, Solweig Westman, Erik Möller, Carita Karlsson, Torbjörn Lindström, Alexandra Sjöberg och Kristina Karlsson.
Första numret av föreningens tidning, Yellow Rocker, kom ut i oktober 1987. Första redaktören var Erik Möller.
Föreningen anordnade klubbdanser, och även bjöd in dansare från andra klubbar, i bygdegårdarna Medåker och Himmeta. En del av danserna var så kallade bakvändor, kille dansade tjej och tvärtom.
När klubben fyllde 15 år, juni 2002, reste medlemmarna till Åland och dansade med klubben i Mariehamn.
Convention är ett årligt återkommande evenemang och 2014 var föreningen tillsammans med Västerås Square Dance Club, Heby Square Dancers och Pepparrötterna Enköping arrangör för det.
Övrigt så har det varit uppvisningar på vårdhem, allmänna platser på stan, affärer och torg. I slutet av augusti är det Square Dansens dag med uppvisning på torget.
Det har också varit aktiviteter för medlemmarna så som teaterresor, studiebesök, en resa med Svenska Hurtigrutten, ut från Nyköping till Västervik och en båtresa genom Hjälmare kanal, över Hjälmaren till Örebro.
Den 2 juni 2017 är det 30 år sen föreningen bildades.

Nertecknat av Sten Axtelius med hjälp av Dora Nilsson.